Koronavirustilanteesta vesihuollon näkökulmasta

Koronavirustilanteesta vesihuollon näkökulmasta

06.03.2020

Koronaviruksen leviämisriski juomaveden välityksellä on erittäin pieni. Vedenkäsittely, erityisesti desinfiointi kloorilla, UV-valolla ja/tai otsonilla, tuhoaa mahdolliset virukset tehokkaasti.

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Virus tarttuu ihmisestä toiseen nykytiedon mukaan pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Tartunnan leviämistä veden välityksellä ei pidetä todennäköisenä, mutta asiaa ei vielä tunneta tarkasti.

Tartunnan saaneiden henkilöiden ysköksien ja ilmeisesti vähäisessä määrin myös ulosteiden kautta jätevesiin voi joutua COVID-19 viruksia. Työterveyslaitoksen (TTL) arvion mukaan koronaviruksesta ei aiheudu erityistä riskiä jätevedenpuhdistamoilla työskenteleville. Normaalit, muiltakin jäteveden biologisilta riskeiltä suojaavat toimenpiteet torjuvat myös mahdollista koronavirustartuntaa. Lisätietoja TTL:n uutisesta ja suojautumistoimenpiteistä löytyy VVY:n uutisesta.

Koronaviruksen leviämisriski juomaveden välityksellä on erittäin pieni. Raakavesien kontaminoituminen viruksilla jäteveden tai suoraan ulosteiden tai ysköksien välityksellä on epätodennäköistä. Jos vesilaitoksen raakaveteen päätyisi koronaviruksia, vedenkäsittely, erityisesti desinfiointi kloorilla, UV-valolla ja/tai otsonilla, tuhoaa ne oletettavasti tehokkaasti.

Suomen Vesilaitosyhdistys ry
Ratamestarinkatu 7 B, 00520 Helsinki
p. (09) 8689 010
vvy@vvy.fi
www.vvy.fi