Toimitusjohtajan katsaus & vuosikertomus 2021 julkaistu

Toimitusjohtajan katsaus & vuosikertomus 2021 julkaistu

29.04.2022

Lue tästä toimitusjohtaja Jukka Meriluodon katsaus HS-Veden toimintavuoteen 2021 ja koko vuosikertomus alla olevasta linkistä.

 

Toimitusjohtajan katsaus

Koronapandemia piti viime vuonna maailmaa tiukasti otteessaan. Loka-marraskuussa oli pieni suvantovaihe, jonka aikana ehdimme jo purkaa maaliskuusta 2020 noudatetun etätyökäytännön, kunnes tilanne maassamme paheni uudelleen. Etätyökäytäntöihin palattiin nopeasti. Kenttähenkilöstön osalta emme ehtineet työaikajärjestelyjä edes purkamaan, vaan se jatkoi koko vuoden työhöntuloportaissa. Nämä järjestelyt ja keväällä alkaneet rokotukset toimivat. Vesiyhtiön ei tarvinnut tinkiä asetetuista toiminnallisista tavoitteista.

Vuosi oli työntäytteinen ja tavanomaista isommista henkilöstömuutoksista johtuen osin jopa haastava. Yhtiön historian suurimman ympäristöinvestoinnin – Paroisten puhdistamon tehostamishankkeen – päätoteutusvaiheet käynnistyivät, Sairion ylävesisäiliö saneerattiin ja Toijalan alavesisäiliötä perusparanneettiin myös toimintavarmuuden näkökulmasta. Vesihuoltoverkostojen saneeraus jatkui tavoitellulla tasolla ja verkosto-omaisuuden hallinnan kehittämishanke saatiin toteutettua menestyksellisesti. Hallinnon puolella uusittiin kirjanpitojärjestelmä ja valmisteltiin työajanseurannan täydellistä digitalisaatiota, jonka käyttöönotto kuitenkin siirrettiin kuluvalle vuodelle koronapandemian pitkittymisen johdosta.

Varautumista eritysitilanteisiin harjoiteltiin syksyllä ahkerasti kolmessa eri harjoituksessa, joista uutena tuttavuutena oli vesihuoltolaitosten kyberturvaharjoitus. Harjoituksissa tehtyjen havaintojen pohjalta kehitämme omia toimintamallejamme. Helmikuussa alkanut sota Ukrainassa on konkreettisesti osoittanut, kuinka tarpeellista on varautua pahan päivän varalle.

Yhtiö täytti syyskuun alussa 20 vuotta. Parikymppinen vesihuoltoyhtiö on hyvässä iskussa. Olemme saaneet paljon aikaiseksi, mutta tekemistä on tulevaisuudessakin. Vuosien varrella henkilöstö on joutunut venymään. Tarjolla on ollut monenlaista muutosta lähtien järjestelmien ja käytäntöjen yhtenäistämisestä, uusien osakkaiden myötä useaan eri otteeseen. Ulkoiset velvoitteet ovat tiukentuneet ja asiakkaiden odotukset kasvaneet. Digitalisaation avulla toimintoja on tehostettu, mutta samalla se on tarkoittanut uusien asioiden ja tapojen opettelemista. Tekemisen taso on ollut kuitenkin tasaisen nouseva koko yhtiössä: suunnitelmallisempaa, tavoitteellisempaa ja tehokkaampaa. Haasteita on edelleen johtuen esim. osittain vanhasta ja huonokuntoisesta infrastruktuurista, mutta yhtiössä on hyvä tekemisen meininki.

Vesihuoltotoiminta on pääomavaltaista eli yhtiön omistamien verkostojen, koneiden, laitteiden ja järjestelmien omaisuusarvo on suuri suhteessa liikevaihtoon. Valtava omaisuusmassa luo vain raamit, se on vähän niin kuin hengetön ihmiskeho. Tarvitaan sielu eli henkilöstö tätä toimintaa pyörittämään. Osaava henkilöstö – kaikissa tehtävissä kaikilla eri tasoilla – on ehdottomasti tärkein tekijä, jolla toimintavarmaa ja ajassa päivittyvää vesihuoltolaitosta voidaan pyörittää. Siinä olemme onnistuneet. Kiitokset yhtiön työntekijöille kuluneesta vuodesta ja kuluneista vuosikymmenistä.

Jukka Meriluoto
toimitusjohtajaLue koko vuosikertomus täällä (ulkoinen linkki digilehden selailuversioon):
https://adobe.ly/37LQ628